Julmat, På julbordet

Senapsgriljerad julskinka

Den absolut viktigaste maträtten på julbordet. Traditionen med att äta griljerad skinka började under 1800-talet och som vanligt var det först de mer välbeställda hushållen som startade den.

Vi köper en stor skinka varje år som vi vanligtvis har problem att få ner i vår skinkgryta och någon större har jag inte hittat i de affärer som finns i Skövde. Skinkan kokar vi den 23 december och när den är färdig på kvällen skärs de första skivorna medans hela familjen otåligt väntar på sina tur. Oftast äter jag den på hembakat vörtbröd, julknäckebröd eller som del av julbordet.

Julskinka på knäckebröd à la Kafé Petissan.

Har vi en större bit kvar när sista förbrukningsdagen närmar sig gör vi gärna en grönkålsgratäng med tärningar av skinkan.

Senapsgriljerad julskinka

Enligt mig julbordets viktigaste maträtt.
Måltid Julbord
Kök Jul, Svenskt
Portioner 15 portioner

Ingredienser
  

Till kokning:

  • 3 ½-4 ½ kg skinka rimmad
  • 1 st lök gul
  • 2 st morötter
  • 2 st lagerblad
  • 20 st kryddpepparkorn
  • 2 ½ dl porter
  • vatten

Till griljering:

  • 1 st skinka rimmad och tillagad
  • 1 st äggula
  • 3 msk senap
  • 3 msk ströbröd
  • kryddnejlikor

Instruktioner
 

  • Stick in en matlagningstermometer till mitten i den tjockaste delen av skinkan. Lägg skinkan i en stor gryta och fyll på med kallt vatten tills det täcker skinkan. Koka upp och tag bort det skum som bildas.
  • När du skummat färdigt är det dags för kryddorna. Skala och dela löken och moroten. Lägg i pepparkorn, lagerblad, lök, morot och porter. Koka skinkan tills termometern visar 70-75°C. Det tar mellan 40-65 minuter per kilo skinka.
  • När temperaturen är rätt ta upp skinkan och lägg den i en ugnsform för att svalna. Sätt på ugnen på 200°C.
  • Rör ihop äggula och senap. När skinkan svalna något ta av nätet och svålen. Lägg tillbaka den i ugnsformen. Pensla på senapsblandningen på skinkans ovansida. Strö över ströbrödet. Om man vill kan man trycka ner hela kryddnejlikor i ett mönster för att garnera den ytterligare.
  • Griljera skinkan i ugnen under 10-15 minuter. Den bränner lätt, så håll noga koll när den är lagom griljerad.
  • Ställ skinkan för att svalna. Lyft den ur formen. Slå in den i aluminiumfolie och slå sedan in hela paketet i en vanlig plastpåse från mataffären.
Keyword Kallskuret, Tur 3



En underbar, sagolik och stressfri jul önskar jag er alla!

Anna

Jultoppen - Topplista

Publicerat av Anna

En djurälskande två-barns mamma som vurmar för min familj, fotografering, inredning, matlagning, släktforskning, dataspel, friluftsliv och att bjuda på en “perfekt” jul. Det sistnämnda är svårast.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.