Förra veckan såg jag att ett par av julbloggarna hade börjat brygga egen glögg. Efter att ha läst igenom deras inlägg och kollat runt lite på nätet bestämde jag mig för att också prova detta. Receptet som de flesta använder kallas Dunderglögg och finns på många ställen på internet. Första gången man gör glöggen rekommenderas man att använda grundreceptet och om man gör det någon mer gång kan man börja experimentera med att lägga till och ta bort smaker. Efter en raid ner i källare för att kolla in vad jag hade kvar från när vi skulle göra äppelcider. Det projektet har legat på is i några år, men själva äpplemusten är i frysen så det går lätt att börja när andan faller på. Jag hittade i alla fall i stor sett två uppsättningar som kunde användas. De var båda mindre än 10 liter, så jag fördelade kryddorna lika i båda damejeannerna. Sedan rörde jag svagdricka, socker och jäst tills sockret hade löst upp sig. Därefter delade jag brygden jämt mellan flaskorna. Till sist är det bara att ställa dem i rumstemperatur och vänta i 3-6 veckor tills jäsningen är klar. Alkoholhalten ska då vara ca 15%.
Under de 5 dagar som gått sedan jag startade glöggen har den stått och spridit en svag väldoft och kluckat hemtrevligt ur jäsrören. Just nu är tvättstugan mitt juligaste och mysigaste rum. Bli nu inte förskräckt av att jag använder damejeanne och jäsrör. Det gör jag bara för att det redan fanns i hemmet. Det går lika bra med en 10 liters hink och plastfolie. Känsliga personer kanske vill använda en hink som är godkänd för matanvändning men i övrigt är det inget särskilt att tänka på. Jag har aldrig tidigare provat att göra egen glögg och än så länge verkar det vara ett mycket trevligt julpyssel.
Glögg på svagdricka
Ingredienser
- 5 l svagdricka
- 50 g jäst
- 2,5 kg strösocker
- 5 st potatisar
- 10 g kryddnejlikor hel
- 10 g kardemummakärnor
- 15 g ingefära färsk
- 1 st kanelstång
- 250 g russin ekologiska
Instruktioner
- Rör socker, svagdricka och jäst tills sockret löst upp sig i en 10 liters hink
- Skala och skiva potatisen. Skala ingefäran genom att gnugga den med toppen av en sked. Riv den sedan på ett rivjärn. Lägg ner potatis, ingefära, russin och kryddorna i hinken. Täck öppningen med plastfolie och gör små lufthål i den. Ställ hinken i rumstemperatur i minst 3 veckor. Glöggen har jästfärdigt när den slutar att bubbla.
3 till 6 veckor senare:
- Häll över glöggen på väl rengjorda flaskor, använd gärna en hävert så att bottensatsen inte kommer med.
- Förvaras svalt. Glöggen är god i år men tjänar på att lagras ett år.
Vid servering:
- Värm glöggen och servera den med russin och mandel.
Anteckning
En underbar, sagolik och stressfri jul önskar jag er alla!
Anna