Idag är det amaryllisens dag. Den är min favorit julblomma eller är det hyacint. Jag kan aldrig bestämma mig. Båda är i alla fall vackra och lättskötta.
Den växer vild i Sydamerika, men de varianter som säljs här är förädlade och växer inte vilt. Först efter 3 år blommar löken och den kan var upp till 7-8 år gammal när du köper den i affären till julen. Köper du en amaryllislök som inte är planterad, för att driva upp den själv till jul, är den värmebehandlad för att blomningen ska bli i rätt tid. Om du nästa år igen vill driva den kan det vara trixigt att få den i blom till jul. Troligtvis kommer den lite senare på säsongen.
Mina favoritsorter är Red Lion, Benfica och en vit skönhet med röda kanter och limefärgad mitt som jag glömt namnet på. Den syns på bilden till vänster. Det skulle kunna vara Picotee. En vanlig sort som säljs i affärerna är Souverign som har en orangeton på blomman.
Skötsel
Innan blomning
Om du har en lök som inte är planterad i kruka, kan du förvara den i max 12 graders temperatur tills du tycker att det är dags för plantering. Löken behöver 6-8 veckor på sig att komma i blomning. 24 timmar innan själva planteringen ska den väckas. Detta gör du genom att hälla vatten i ett glas eller en burk. Ställ amaryllislöken ovanpå kanten till glaset. Rötterna ska komma ner i vattnet, men absolut inte löken. När den stått så i ett dygn är den redo att planteras.
Löken planteras i en kruka med dräneringshål i botten, ett lager med lecakulor eller småsten och sedan vanlig blomjord. Krukan ska vara så stor att det är cirka 3 cm mellan löken och ytterkanten. Halva löken ska vara ovanför jorden. Vattna nu igenom krukan ordentligt, men se till att löken inte får vatten på sig. Ställ den på ett varmt och mörkt ställe, gärna ovanpå ett element. Då utvecklas rötterna snabbare.
Här ifrån gäller samma sätt med både egen planterade och amaryllisar i kruka från butik. Vattna den bara om jorden är helt torr och då bara en lite skvätt. Annars blir blomstängeln för lång och gänglig.
Under blomningen
När blomstängeln har kommit upp en bit är det dags att ställa krukan ljust och börja vattna regelbundet. Ett fel som många gör att de vattnar för mycket innan färgen på knoppen börja synas. Innan dess ska den bara ha en liten mängd vatten, cirka 1-2 matskedar/vecka. Den ska alltid vattnas så att löken inte får på sig vatten, gärna underifrån på ett fat. Amaryllisen har en tendens att välta. För att minska risken välj en ytterkruka med plats för en tyngd eller småstenar. Du kan även vrida krukan i fönstret med jämna mellanrum, då växer stängel inte lika lätt snett och den blir stabilare.
När knoppens färg börjar synas är det dags att öka vattningen och ge blomsternäring varje gång du vattnar. Enligt plantagen.se är ett snapsglas i veckan tillräckligt för en blommande amaryllis. Den ska fortfarande alltid vattnas så att löken inte får på sig vatten, gärna underifrån. Tänk på att stötta blomstängeln om den blir lång eller om den har stora, tunga blommor. Blommornas hållbarhet styrs av hur varmt det är där blomman står. Kallare temperatur = längre blomning. När en blomma vissnar ska du klippa bort själva blomman, så att den inte stjäl näring och energi från löken till fröbildning. Förhoppningsvis belönas du med längre blomning och kanske fler blommor.
Efter blomning
Om du vill spara din lök till nästa jul så behöver den samla på sig energi till nästa blomning. För att göra det behöver den få fortsatt vatten, näring och ljus. Den behöver också ha sina blad kvar. Själva blomstängeln kan du klippa bort när den har vissnat ner helt.
När inga blommor finns kvar kan du ställa blomma i ett ljus men undanskymt ställe. Nu har den inte sitt bästa utseende, så en plats bakom gardinen eller i tvättstugans fönster duger gott. Fortsätt att vattna och ge växtnäring en gång i veckan.
När det inte längre är risk för frost kan du ställa ut krukan med amaryllisen på en vindskyddad, halvskuggig plats. Fortsätt än en gång med vatten och näring fram till augusti. Då slutar du med näringen och minskar med vattnet för att sluta vattna helt i september och låter bladen vissna ner. Löken tar du in igen innan första frosten, men inte senare än septembers utgång. Ställ den på en mörk och torr plats, där temperaturen är mellan 12-20 grader. När bladen vissnat kan du klippa bort dem.
Någon gång i november, 6-8 veckor innan du vill att amaryllisen ska blomma, är det dags att ta fram den från sitt gömställe. Om löken är för nära krukans ytterkant, mindre än 2 cm, behöver löken planteras om till en större kruka och samtidigt få ny jord. Detta brukar inte behövas göras varje år. Nu har ett år gott, du börjar om med din amaryllis och inväntar en ny blomning.
En underbar, sagolik och stressfri jul önskar jag er alla!
Anna