Vecka 2 – julförberedelser & planering

16 – 22 oktober 2023

Med sikte mot en sagolik och stressfri jul!

Denna vecka fortsätter vi planeringsfasen. Vi fortsätter med julklappslistan och funderar över städning och julmat. Det vi behöver under denna veckan är julpärmen, listorna från vecka 1, papper att skriva på eller utskrivna listor, kalender och penna. Listor att skriva ut finns längre ner i inlägget.

Bilden till vänster är från vår resa 2016 till julmarknaden på Stortorget i Stockholm. Förra veckan kanske planerade ni en resa till någon julmarknad. Kommentera gärna hur det går för er, vart ni hämtar inspiration och vad ni tänker göra.

Veckans uppgifter:

Fortsätt med julklapparna. Skriv upp idéer i listan. Om du redan bestämt klappar till en del är det lika bra att börja handla dem. Köp hem material till julklappar du ska göra själv. Skriv upp material och presenter på julshoppinglistan och handla några av dem varje gång du är och handlar.

 Titta igenom ditt förråd med inslagningmaterial för julklappar. Har du tillräckligt av allt? Skriv upp det som saknas på shoppinglistan.

 Bestäm om och i så fall vilka julpyssel du ska göra i år. Tänk på att julpyssel även kan vara att göra eget godis, lägga in sill, baka, göra smällkarameller, göra egna julkort eller städa lite extra. Pyssel gör man för att det är roligt och för att man mår bra av det. Om du bestämt dig för att göra julpyssel i år planera in tid för det i kalendern. Har du ofärdiga pyssel från andra år skaffa i så fall inget nytt innan du har gjort en av tre följande saker med de som du redan har.

  • Gjort färdigt pysslet.
  • Skänkt det till någon annan eller till second hand.
  • Slängt det i soporna.

  Beställ tid för klippning, fönsterputs och annat som du känner behövs åt dig, familjen eller hemmet.

  Börja med önskelistor, skriv även upp klädstorlekar på den. Sätt dem i julpärmen tills det är dags att dela ut dem till släkt och vänner.

  Julstäd – planera in tid för extra städ. Om du vill städa extra fint inför julen är det bra att bestämma sig för vad man vill städa. Skriv ner det du tycker behöver göras på en egen lista och sätt i pärmen. Fundera på om du vill göra all städning samtidigt eller sprida ut det och göra lite varje vecka. Om du väljer det senare alternativet fundera över vilka uppgifter som kan göras tidigt och vilka som måste vänta till närmare jul. Gör gärna en av uppgifterna som kan göras tidigt vid din vanliga städning i veckan. Längre fram i planeringen kommer vi fokusera på städ under en vecka och då kan de som vill göra all städning vid ett tillfälle bara fokusera på det den veckan.

  Hur ska årets julkort se ut och vilka ska du skicka till? Skriv en adresslista och sätt den i pärmen. Gör du egna kort, köper färdiga eller använder kort som du tagit själv? Har du kvar julkort eller material från något annat år som går att använda? Planera in den tid du behöver. Skriv upp det som behövs på ”att göra”-listan och shoppinglistan. Korten ska skickas senast 16 december.

  Om du är som jag och har en full frys och inte har koll på vad du har i den, kan det vara bra att göra en inventering. Detta för att lättare planera vilken mat du ska laga för att göra plats till julmat och annat som kan lagas tidigt och sedan frysa in.

Vill du skriva ut veckans listor hittar du dem här:
Checklista Vecka 2ÖnskelistaStädlista
JulkortslistaFrysinventering
Återkommande varje vecka:

Om du har mer tid att lägga på julförberedelser under veckan kan du jobba vidare med de punkter som skrivits upp på någon av listorna ”att göra”, städ, julbord eller shopping.

Använd råvaror från frysen för att göra plats för frysmåltider och julmat som kan förberedas.

Gör frysmåltider eller extra portioner för fullbokade dagar.

Skriv upp det som bestämts under veckan i kalendern.

Skriv efter hand upp saker som behöver handlas på en särskild julshoppinglista och handla några saker varje gång du gör ärenden. Det kan tex vara material till pyssel, julklappar, julkort, ingredienser till recept eller glödlampor till luciakronan.

Skriv upp det du handlar under vecka i budgeten.

Tänk på att hålla igång vanliga rutiner så som städning, träning mm.

Jämför inte hur du firar jul med andra. Du firar och förbereder precis så mycket som du känner att du behöver. Det blir jul ändå även om du har förberett lite eller mycket. Slit inte ut dig totalt de sista veckorna innan jul för att ta i kapp sådant du inte hunnit med. Stryk istället saker och fokusera på det som är viktigast. Tycker någon att du inte gjort tillräckligt får de faktiskt också hjälpa till.

Förra veckan
Nästa vecka
Jultoppen - Topplista



En underbar, sagolik och stressfri jul önskar jag er alla!

Anna