Vecka 7 – julförberedelser & planering

20 – 26 november 2023

Med sikte mot en sagolik och stressfri jul!

Dags för sjunde veckan i julplanen. Denna vecka är fokuset på att bli klar med extra städet, så att under de kvarvarande veckorna kan vi bara underhållsstäda för att hålla den nivå vi nu satt. Istället kan vi då ägna oss åt juliga aktiviteter, pyssla, pynta och njuta av det fina vi ordnat.

Jag vill än en gång påminna om  att inte jämföra hur du förbereder och firar jul med hur andra gör. Du firar och förbereder precis så mycket som du känner att du behöver. Det blir jul ändå även om du har förberett lite eller mycket. Slit inte ut dig totalt de sista veckorna innan jul för att ta i kapp sådant du inte hunnit med. Stryk istället saker och fokusera på det som är viktigast. Tycker någon att du inte gjort tillräckligt får de hjälpa till mer.

Veckans uppgifter:

Lämna julklappspaket till posten.

Många vill när det närmar sig jul skänka pengar till välgörenhet. Hur ställer du dig till det? Om du vill göra det vilken organisation ska få ditt stöd?

Se om juldukar och andra textilier behöver tvättas. Lämna även in om något behöver kemtvättas, så att du har chans att få tillbaka det innan jul.

Är du färdig med julklappar du tänkte göra själv? Om inte är det dags att tänka ut plan B, vad du ska köpa istället för att göra själv. Det du tänkte göra kanske går bra att ge på nästa födelsedag eller till jul nästa år?

Denna vecka fokusera vi mer på städningen. När veckan är slut ska allt extra städ vara klart. Då räcker det med att snabbstäda hemmet de veckor som är kvar till jul. Har du fler punkter än du hinner med i veckan är det dags att börja sålla och prioritera.

Fortsätt skriva julkort.

Äntligen dags att adventspynta.

Stäm av budgeten. Gör justeringar om det behövs.

Vill du skriva ut veckans listor hittar du dem här:
Vecka 7
Återkommande varje vecka:

Om du har mer tid att lägga på julförberedelser under veckan kan du jobba vidare med de punkter som skrivits upp på någon av listorna ”att göra”, städ, julbord eller shopping.

Använd råvaror från frysen för att göra plats för frysmåltider och julmat som kan förberedas.

Gör frysmåltider eller extra portioner för fullbokade dagar.

Skriv upp det som bestämts under veckan i kalendern.

Skriv efter hand upp saker som behöver handlas på en särskild julshoppinglista och handla några saker varje gång du gör ärenden. Det kan tex vara material till pyssel, julklappar, julkort, ingredienser till recept eller glödlampor till luciakronan.

Skriv upp det du handlar under vecka i budgeten.

Tänk på att hålla igång vanliga rutiner så som städning, träning mm.

Jämför inte hur du firar jul med andra. Du firar och förbereder precis så mycket som du känner att du behöver. Det blir jul ändå även om du har förberett lite eller mycket. Slit inte ut dig totalt de sista veckorna innan jul för att ta i kapp sådant du inte hunnit med. Stryk istället saker och fokusera på det som är viktigast. Tycker någon att du inte gjort tillräckligt får de faktiskt också hjälpa till.

Förra veckanNästa vecka
Jultoppen - Topplista



En underbar, sagolik och stressfri jul önskar jag er alla!

Anna