Den här snapsen doftar verkligen jul och uppskattas mycket av våra gäster. Enkel att göra och kan förberedas i god tid, sådant julpyssel vill jag ha mer av.
Uppdatering 2021-09-06: En sak som jag fel doserat alla år i denna snaps är kardemumman. Jag har använt 8 st hela kardemumma kapslar, inte 8 st kardemumma kärnor. Snapsen har varit uppskattad med den större mängden kardemumma. Förra julen provade vi att göra den som i originalreceptet och den blev bra även då, men den får en annan karaktär.
Originalreceptet hittade jag på bloggen Dagliga smulor.
Julkryddad snaps
En snaps som verkligen doftar och smakar av kryddor förknippade med julen.
Ingredienser
Dag 1:
- 350 ml okryddat brännvin
- 2 st sockerbitar
- 1 st kanelstång
- 8 st kryddnejlikor
- 8 st hela kardemumma kapslar
- 1 st vaniljstång
Dag 2:
- 10 cm apelsinskal
Instruktioner
Dag 1:
- Blanda alla ingredienser utom apelsinskalet i en glasburk. Sätt på locket och låt sockret lösa upp sig. Skaka sedan burken så att sockret blandar sig med brännvinet.
Dag 2:
- Tvätta apelsinen. Skala av 10 cm av den orangea delen av skalet. Lägg den i burken med brännvinet och de andra kryddorna.
Dag 3:
- Sila av snapsen med hjälp av ett kaffefilter. Häll upp julsnapsen i en flaska och ställ mörkt och svalt tills den ska serveras.