Under 1960-talet hittade den kände svenske kocken Tore Wretman på en ordning för hur rätterna på julbordet skulle ätas. Denna speciella ordning kallas turer. Traditionella drycker att serverar till är julöl, mumma, svagdricka, julmust och snaps.
Tur 1 | Under den första turen ska man äta sill, strömming och dess tillbehör bröd eller knäckebröd och lagrad ost. Många vill också ha potatis till sillen. |
Tur 2 | Övrig kalla fisk och skadjursrätter samt äggrätter. |
Tur 3 | Under tredje turen tar man av det kallskurna. Det kallskurna är de kötträtter som är kalla. |
Tur 4 | Nu är det dags att äta det som kallas småvarmt. Det är till exempel köttbullar, Janssons frestelse, dopp i grytan och lutfisk. |
Tur 5 | Här äts kort och gott ostar. |
Tur 6 | Nu går vi över till det söta. Dags för desserter. |
Tur 7 | Sista anhalten på julbordet är gottebordet med alla dess läckerheter. |