Detta recept på senapssill finns i boken ”Julens goda” och är skriven av Jan Boris-Möller. Boken gavs ut 1994 och i samband med det visades ett tv-program med samma namn på SVT. Programmet sändes 1-24 december. Tyvärr finns det inte med på SVT:s sajt ”Öppet arkiv” och boken är nuförtiden svår att få tag på. Första gången jag stötte på boken var för många år sedan på Skövdes bibliotek. När jag några år senare ville låna om den hade den flyttats till en av deras filialer och var svårare att få tag på. Min egna bok fick jag som present för några år sedan av min pappa som fått tag på ett exemplar via antikvariat. Jag är så nöjd att han kom ihåg att jag gillar denna bok och gav den till mig. Jag tycker den är en riktig pärla. Ifrån den har jag också provat att göra hemgjord senap, lussekatter med konjak, smörtryffel med hjortronlikör samt knäck och fler recept finns det som jag kan tänka mig att prova något annat år. Nu över till receptet.
”Julens goda” senapssill
Ingredienser
Ättikslag:
- 5 dl Ättikslag
- 7 ½ dl vatten
- 5 dl socker
- 2 st rödlökar
- 20 st svartpepparkorn
- 20 st sillfiléer
Senapssås:
- 12 msk senap
- 4-8 msk brunt farinsocker
- 4 msk vinäger
- 2 dl crème fraiche
- 2 dl purjolök den vita delen
Instruktioner
Dag 1:
- Blanda ättika, vatten och socker i en kastrull och koka upp det. Se till att röra tills sockret har löst sig. Låt lagen svalna.
- Blanda ihop alla ingredienserna till senapssåsen och ställ den kallt till nästa dag.
Dag 2:
- Häll av lagen från sillen och skär den i 2 cm breda bitar. Blanda sillen med senapssåsen. Ställ sillen kallt och vänta i minst 2 dagar innan servering.
Anteckning
En underbar, sagolik och stressfri jul önskar jag er alla!
Anna