En mycket uppskattad tryffel med vuxensmak. Receptet ger många tryfflar, så anpassa det efter hur många du personer det ska räcka till.
Smörtryffel med hjortonlikör
Uppskattad tryffel med vuxensmak, som inte hindrar barn från att gilla dem.
Equipment
- kuljärn (går att hoppa över)
- spritspåse med tyll (går att hoppa över)
Ingredienser
- 150 g smör, helst osaltat kylskåpskallt
- 375 g choklad mörk
- 75 g florsocker
- 2 msk hjortronlikör
- kakaopulver
- ischokladformar
Instruktioner
- Fyll en kastrull till hälften med vatten och häng en skål upp till i kastrullen. Bryt chokladen i bitar och lägg dem i skålen. Ställ kastrullen på spisen och värm vattnet försiktigt tills chokladen smält. Ta skålen från kastrullen.
- Rör ner florsockret och lite av smöret. Vispa med elvisp eller matberedare tills allt smör är i smeten. Ställ smeten i kylen i ca en halvtimme.
- Blanda i likören i smeten och häll den i en spritspåse och spritsa ut den i ischokladformar. Pudra dem med kakaopulver. Om man inte vill spritsa kan man kyla smeten igen och sedan rulla kulor av den för hand eller med kuljärn. Avsluta med att rulla dem i kakaopulver.
Anteckning
Receptet ger många tryfflar, men det går bra att halvera eller att dela smeten och smaksätta dem med olika likörer.
Orginalrecept från Julens goda skriven av Jan Boris-Möller utgiven 1994.
En underbar, sagolik och stressfri jul önskar jag er alla!
Anna